twitter
    What I think, What I do

Euro 2016 Adaylığı Ve Sonrası Yorumlar



EURO 2016 icin aday olmustu Turkiye. Daha onceki Avrupa Sampiyonasi yada Olimpiyat organizasyonu adayliklarimizi cok net olarak hatirlamasam da herhalde bu organizasyon icin adaylik sureci cok iyi bir sekilde yurutuldu. Bidde belirtilen stadyum projelerinin gercekligi ne kadar tartisilacak konumda olsa da basarili bir sekilde hazirlanmisti bircok proje. Tabi, Kayseri’nin organizasyona ev sahipligi yapacak en dogudaki Turkiye ili olmasi, Trabzon’un aday kentler arasinda gosterilmiyor olmasi, Bursa’daki stadyum projesinin Bursa Buyuksehir Belediyesi’nin gundeme getirdigi projelerden farkli olmasi gibi elestirilecek bir cok noktasi olmasina ragmen adayligin son gunune kadar cok guzel bir sekilde gelindi. Benim de okudugum UEFA’nin raporunda Turkiye’nin ozellikle sehirler arasi karayolu ulasimiyla ilgili ve havaalanlarinin kapasiteleriyle ilgili cekinceleri de bulunuyordu. Bunun yaninda sosyal sorumluluk ve cevre ile ilgili daha net bir vizyon cizmesi istenmisti. Ek olarak sadece 2 stadmun mevcutta bulunmasi ve ancak 1 tanesinin yapimina baslanmis olmasi, diger stadyumlarin sadece bir maketten ibaret olmasi eksi olarak yaziyordu puan hanemize.

Fransa’nin adaylik bidinde bulunan bircok stadyumun hali hazirda bulunan stadlar olmasi ve daha onemlisi Turkiye’nin en zayif noktasi olan sehirler arasindaki karayolu ve demiryollarinin Fransa’nin en onemli guclu yanlarinin olmasi bizlerin isini zorlastiriyordu.

Neticede daha cok isteyen bizler degil, projeleriyle daha hazir durumda olan Fransa Euro 2016′ya ev sahipligi yapacak. Umuyorum ki devlet kademesinde verilen sampiyonayi alamasak bile bu projelerin gerceklestirilecegi sozu tutulur, bizler de bu guzel tesislere kavusuruz.


Ancak konusulmasi gereken nokta, neden kaybettigimiz zaman ayaga kalkip alkislamayi bilemiyoruz biz? Ne zaman ki kaybetsek kesin bunun arkasinda donen bir dolap vardir. Bizi sevmeyenler, cekemeyenler vardir. Fenerbahce’nin sampiyon olamadigi zaman rakibimiz bizden daha iyi degildi demek yerine suclayacak adam arayan Aziz Yildirim gibi hemen zaten bize vermezler edebiyatina basladik bile. Zaten bizi Avrupali olarak gormuyorlar, Musluman oldugumuz icin bize vermiyorlar, UEFA Baskani Platini Fransiz oldugu icin turnuvayi Fransa kazandi vs… Platini kendi ulkesi aday oldugu icin oylamaya bile katilmadi Senez Erzik gibi. Turkiye’nin turnuvayi alamamasinin en buyuk nedeninin ozellikle karayolu, demiryolu ulasiminda cok yetersiz oldugu, havaalanlarimizin da yeterli kapasiteye sahip olmadigini dusunuyorum ben de.


Artik fakir edebiyatini birakip bundan sonra basvuracagimiz organizasyonlar icin bu adaylik surecinden dersler cikarip, eksiklerimizi giderirsek o zaman 2020 Avrupa Sampiyonasi da duzenleyebiliriz, hatta belki bir gun olimpiyatlari da...



No Comments

Leave a Reply