Dag Basini Duman Almis
Bugun alisverise gidip ayiptir soylemesi bayagi bir alisveris yaptik kitliktan cikmis gormemisler gibi. Zaten Turkiye’de et fiyatlarina zam gelmisken kilosu NZD 9.99$’a biftek almak da pek iyi geldi ama konu bu degil.
Neyse ayiptir soylemesi konserveleri yerlestirirken raflara bir islik tutturmusum gidiyorum “Dag basini duman almis, gumus dere durmaz akar, gunes ufuktan simdi dogar, yuruyelim arkadaslar laylalaylaylayla” o sirada Freyja(Izlanda’li ev arkadasim) ben bu sarkiyi biliyorum dedi. Yok dedim oyle sey mi olur. Bu bizim milli marslarimizdandir, ilkokulda, ortaokulda ve hatta lisede hep okurduk, Bagdat Caddesi’ne fener alayina giderdik soylerdik, yetmezdi milli maclarda bile takim 2-0 one gecince hep soylenirdi. Bizim milli marsimiz bu sarki nereden bileceksin. Sonrasinda internette yapilan kisa arastirmadan sonra alttaki Izlanda’ca halk sarkisini buluverdik.
Garip degil mi? Benim de ilk anda inanasim gelmese de bizim Genclik Marsi megersem Izlanda’ca bir sarkiymis. Hatta biraz daha arastirma yapinca su bilgileri de buldum.
‘Dağ Başını Duman Almış’ marşının orjinali, 1904 yılında Feli-Körling tarafından bestelenmiş. İsveç halk şarkısının (Tre Trallande Jantör/En Glad Trall (Şakıyan Kızlar/Yoldaki Üç Kız) diye iki adı var. Selim Sırrı Tarcan 1909 yılında İsveç’te duyduğu bu şarkının müziğini çok beğenip Türkiye’ye getirmiş. İstanbul Erkek Muallim Mektebi öğretmeni şair Ali Ulvi Bey bu şarkıya 1915′te güfte yazmış.
İlk kez 1916 yılında İstanbul Erkek Muallim Mektebi’nin beden eğitimi gösterisinde söylenen bu marşı duyan Mustafa Kemal de çok beğenmiş.
Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıktıktan sonra, bu şarkıyı silah arkadaşlarına öğretmiş. Cumhuriyet’in ilanından sonra da şarkı ‘Gençlik Marşı’na dönüşmüş.
‘Dağ Başını Duman Almış’ marşının orjinali, 1904 yılında Feli-Körling tarafından bestelenmiş. İsveç halk şarkısının (Tre Trallande Jantör/En Glad Trall (Şakıyan Kızlar/Yoldaki Üç Kız) diye iki adı var. Selim Sırrı Tarcan 1909 yılında İsveç’te duyduğu bu şarkının müziğini çok beğenip Türkiye’ye getirmiş. İstanbul Erkek Muallim Mektebi öğretmeni şair Ali Ulvi Bey bu şarkıya 1915′te güfte yazmış.İlk kez 1916 yılında İstanbul Erkek Muallim Mektebi’nin beden eğitimi gösterisinde söylenen bu marşı duyan Mustafa Kemal de çok beğenmiş.Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıktıktan sonra, bu şarkıyı silah arkadaşlarına öğretmiş. Cumhuriyet’in ilanından sonra da şarkı ‘Gençlik Marşı’na dönüşmüş.
Iste, benim Genclik Marsi’nin orjinaliyle tanismam bu ilginc hikayeyle oldu. Neyse biz yine bildigimiz orjinalini dinleyelim Genclik Marsi’nin. Yine kabariverdi milliyetcilik duygularim…
No Comments