twitter
    What I think, What I do

İnternet Yasaklarının Suçlusu Benim

Dünya küreselleştikçe, insanlar bilgiye daha kolay ulaşmaya başladıkça dünya yasakların arttığı, özgürlüklerin daha kısıtlandığı bir yer haline geliyor.

Devletler ve devletlerin başındaki iktidar sahipleri artık rahatça yönetemedikleri, daha bilgili, araştırdığı zaman yapılan her türlü yolsuzluğa, yalana ulaşabilen, hafızalarını yönetemeyenler için bilgisayarların olduğu dünyada bu gelişmelerden çok da mutlu değiller gördüğüm kadarıyla.

Özellikle iktidar hırsının yüksek olduğu, iktidarın uzun yıllar boyunca belli zümrelerce yönetildiği ülkelere baktığımızda bu ülkelerde halkın yavaş yavaş farkında bile olmadan tepkilerini dile getirdikleri, birbirlerini etkileyip kolayca örgütlendiklerini gözlemliyoruz.

Ortadoğu'da başlayan diktatörlere karşı ayaklanmalar bu şekilde olmuştu bildiğimiz gibi. Daha kapalı kamünist düzende yaşayan Kuzey Kore, Çin gibi ülkelerde zaten halkın ulaşabileceği bilgiler devletin sunduğu fırsatlar ve limitler dahilinde.

Güzel ülkeme gelince, sözde bir demoktasiyle yönetilen bir ülke Türkiye. Asıl yönetim şekli oligarşi. Son 40 senedir siyaset sahnesine baktığımız zaman hep yönetimde olan aynı kitle, aynı liderler yada onların vasıtasıyla oraya çıkan kişileri görüyoruz. Onlar da çok doğal olarak iktidar hırslarına kapılarak, yerlerini yenilere bırakmak yerine, halkın okuyabileceği, araştırabileceği, düşünmesini sağlayan doneleri kısıtlama yoluna gidiyor.

Sesini çıkart

Evet, bizler daha fazla bilgiye ulaştıkça, daha fazla konuştukça, liderlere ihtiyaç duymadan örgütlendikçe bu hakları kısıtlamak isteyen iktidar sahipleri de olacaktır. Ancak onlara karşı sağlam durabilmek, haklarımızı yedirmemek en büyük görevimiz.

Aksi taktirde bugün çeşitli kılıflar giydirilmiş internete erişim yasakları, yerini daha farklı yasaklara bırakır. O dakikadan itibaren dünyanın son 20 yılda kat ettiğimiz yolu öyle hızlı bir şekilde geriye doğru yürürüz ki kimse ne olduğunu anlayamaz.


V For Vantetta filminde Vandetta'nın mükemmel konuşmasında da bahsettiği gibi "Eğer suçlu arıyorsak aynaya bakmalıyız."

Anlayana...



No Comments

Leave a Reply