twitter
    What I think, What I do

12 Eylul Referandumunda

12 Eylul'de yapilacak olan Anayasa Degisiklik Paketi referandumunda EVET mi yoksa HAYIR mi diyecegiz. Referandumun yapilmasina yaklasik 1 aylik bir surenin kalmis olmasina ragmen cevremdeki hemen hemen hic kimsenin -ben de dahil- oylayacagi referandum taslak paketinde neler oldugu konusunda bilgisi olmadigini fark ettim.

Peki Turkiye Cumhuriyeti'nin Anayasasini degistirmek icin gidecegimiz referandumu bir siyasi partinin guven oylamasina donusturmek dogru mudur? Herhalde bu Anayasa Degisiklik paketinin oylanacagi referandumda kararimizi paketi okuyarak ve hukuk dilinden anladigimizca kendimize gore yorumlayarak oy vermemiz gerekmektedir. Ancak referandumda oy verecek olan yaklasik 40 Milyon Turkiye Cumhuriyeti vatandasinin buyuk cogunlugu siyasi partilerin belirlemis oldugu kararlara uyarak Anayasa Degisiklik paketini gormeksizin sadece referandumu AKP'nin iktidar doneminin sorgulanacagi bir guven oyu haline getirdigi artik cok aciktir. Umuyordum ki muhalefet bu referandumu AKP'nin bir guvenoyu cizgisine sokmaz ki sonradan olasi bir EVET cevabi ile zor durumda kalmasin.

Hatta bunun yaninda Turkiye'ye gelmekten bile korkarak ABD Pensilvanya'da satosunda yasayan Fetullah Gulen bile siyasetin yonunu belirlemeye calisarak "Mezardakiler bile cikip EVET oyu vermelidir" diye yapmis aciklamasini...

Bunlarin yaninda 1980 darbesi sonrasinda olusturulan 1982 Anayasasi, ozellikle toplumsal ve bireysel ozgurluklerin bircogunun kisitlamasinin da getirdigi bir sonuc olarak degistirilmesi gerekliligi tum cevreler tarafindan kabul gormustur.

Peki, biz ne yapacagiz? Ben de bir sonraki yazimda Anayasa Degisiklik paketini okuduktan sonra EVET mi HAYIR mi diyecegimi sebepleriyle birlikte yazmaya calisacagim.



No Comments

Leave a Reply